Különleges esetek

Különleges esetek

A terhességgel kapcsolatban több, előre nem várt helyzet, állapot állhat elő. Ezek közé tartoznak a meddőséggel kapcsolatos kérdések, vagy a petesejt donáció.Rovatunkban az említett területeket vesszük górcső alá.

 


Laparoszkópos műtét

A méh miómája azaz egyik leggyakoribb női betegség, a nők 30-40%-ánál előfordul. A várandósság alatt a myóma általában növekszik és ez vezetett Viktóriánál vetéléshez. Viktória az ország egyik legjobb specialistájához, Szeberényi Zsolt doktorhoz fordult, aki már 1996 óta végez laparoszkópos műtéteket.

Megnézem

A korai méhnyak elégtelenségről

A méhnyak elégtelenség és ennek következtében bekövetkezett méhszáj kinyílása szerencsére nagyon ritka. Általában a várandósság 19-29. hetében következik be, kötőszöveti gyengeség miatt. Ez alkalommal, Margit esetén keresztül mutatjuk be a különleges helyzetet. 

Megnézem

Egy vese transzplantáción átesett kismama terhesgondozása

Ez alkalommal megismerkednek Krisztina esetével, aki vese transzplantáción esett át. A várandós kismama terhességi időszakában terhességi toxémia, magas vérnyomás alakult ki, mely miatt a transzplantáción át kellett esnie és gyermeke is a szokásosnál korábban és kisebb súllyal, de szerencsére egészségesen jött a világra.

Megnézem

A nagyméretű myómáról

Ez alkalommal a nagyméretű myomáról lesz szó, mely sajnos a méh elvesztéséhez is vezethet

Megnézem

Egyensúlytalanság

Az egypetéjű ikerterhességek néhány százalékában felborul a keringési egyensúly, ami súlyosan veszélyezteti az egyik, vagy mindkét magzat egészségét, de akár az életét is. Egy fiatal magyar specialista az ausztriai Grazban, egy különleges eljárással, méhen belüli lézeres műtéttel már több gyermek életét megmentette.

Megnézem

Őssejtkezeléssel az agykárosodás ellen

A Budapesti Korai Fejlesztő Központ néhány hete szervezett konferenciáján hallhatták az érdeklődők Dr. Daniel Surbeknek, a berni egyetem kutató főorvosának előadását, amelyben a világhírű professzor beszámolt az oxigénhiányos újszülöttek őssejtterápiás kezelésének lehetőségéről.

Megnézem

Újjászületve

Tímea egy súlyos autóbalesetben vesztette el még meg sem született kisbabáját és férjét. Sok évvel később mégis megtalálta a boldogságot, bár egy ideig úgy tűnt, ez sem lesz felhőtlen. Korábbi balesete miatt ugyanis méhe nem volt alkalmas egy új élet kihordására. Orvosának, valamint élni és életet adni akarásának mégis meg lett a gyümölcse.

Megnézem

Agykárodosott gyermekek őssejtterápiás kezelése

Ma Magyarországon évente mintegy 200 gyermek születik a központi idegrendszer károsodása miatt kialakult mozgásfogyatékossággal, vagyis cerebrális parézissel. Prof. Dr. Luis Madero madridi hematológus évek óta kutatja annak lehetőségét, hogy a szokásos kezeléseken túl őssejtterápiával gyógyítsa meg a kis betegeket. Úgy tűnik sikeresen. A korán elkezdett rehabilitációt ugyanis képesek a kívülről bevitt őssejtek hatékonyan támogatni.

Megnézem

Kifulladásig

Egy ember kivételével mindenki lebeszélte a gyermekvállalásról. Nyolc hónapos kora óta súlyos asztmával küszködik, olyan erős gyógyszereket, szteroidokat szed, hogy már-már lemondott arról, egyszer édesanya lesz. Éva mégsem adta fel és megtalálta azt az orvost, akinek köszönhetően egészséges kisfia született.

Megnézem

Elzáródva

Endometriózis. Fájdalom, ciszta, vérzések, műtét és végül a felfoghatatlan hír: meddőség. Adrienn történetéből kiderül, néha mégis érdemes másodlagos szakvéleményt kérni és újra kés alá feküdni. Az eredmény: meglepően könnyű fogantatás és boldog várandósság.

Megnézem

A magzatvíz pótlására

A műsor különleges esete Editék történetét meséli el. A kismama, terhességének 29. hetében, 4D-s ultrahang vizsgálatra ment, ahol a kevés magzatvíz miatt nem tudták elvégezni a vizsgálatot. A magzatvíz szerepe, hogy védje a magzatot és optimális védettséget biztosítson a magzat számára. A kevés magzatvíz koraszüléshez vezetett volna, így Szegeden először, úgynevezett fiziológiás sóoldatot juttattak a peteűrbe.

Megnézem

Szívtengely-ferdülés

Ezúttal is bebizonyosodott, hogy a 4D ultrahang több, mint babamozi. Az, hogy Pisti életveszélyben volt, egy rutinvizsgálat során derült ki. A programozott császármetszésnek és a gyors sebészi beavatkozásnak köszönhetően ma makkegészséges.

Megnézem

Életmentés a méhben

Magyarországon kb. 700 kisgyermek születik azonnali beavatkozást igénylő súlyos szívelégtelenséggel. Ha megfelelő időben végeznek magzati szív-ultrahangvizsgálatot, ma már jó eséllyel egészséges kisbaba születik.

Megnézem

Az egészséges szülők esetében előforduló inszeminációról

Gabriella és János öt évig küzdött, hogy gyermekük legyen. Operációk, lombikprogram, spontán vetélések, immunológiai terápiák. A végeredmény: két egészséges gyermek, ráadásul a második már „magától köszönt be”.

Megnézem

A koraszülés szövődményeiről

Amikor Lala a 26. hétre agyvérzéssel és szinte teljesen fejletlen tüdővel megszületett, süket és vak volt. Ma versenyszerűen úszik, motorozik és zenél, hála az orvosok és szülei elszántságának. Egy pécsi sikertörténet.

Megnézem

Meddőségi kivizsgálás

Megnézem

Férfi meddőség

Megnézem

Petesejt donáció

Megnézem

Mióma

Megnézem

Inszemináció

Megnézem

Magas vérnyomás

Megnézem

Epilepszia

Megnézem

Terhességi diabétesz

Megnézem

Császármetszés

Megnézem

Ikerterhesség

Megnézem

Túlsúly a várandósság alatt

Megnézem

A vetélés okairól

Megnézem

A terhességi depresszióról

Megnézem

Postpartum blue kellemetlen tüneteiről

Megnézem