Őssejt

Őssejt

Őssejt rovatunkban az őssejtek sajátosságai és gyógyászati felhasználási lehetőségei mellett bepillantást nyerhetünk az őssejtek megőrzésének kulisszatitkaiba. Adásról-adásra figyelemmel kísérhetjük a Cryo-Save belgiumi központi laboratóriumának „életét”, a köldökzsinórvér-őssejt és a köldökzsinór-szövet minta feldolgozási és tárolási munkafolyamatait

 

Az őssejtmegőrzés fontossága

A születéskor rendelkezésre álló őssejt-minták szakszerű feldolgozása és biztonságos tárolása egy speciális feladat. A Cryo-Save belgiumi laboratóriumában szemügyre vehetjük, hogyan kell egy őssejtbanknak úgy működnie, hogy a tárolt mintákat több évtizedre a lehető legnagyobb biztonságban megőrizze.

Megnézem

Babavárás, őssejttárolás

A felkészült szülővé válás és a gyermek születésére történő tudatos készülődés részeként ajánlatos időben gondolni az őssejtmegőrzés szülői teendőire is. Hiszen a minta gyűjtésére csak a születéskor van lehetőség.

Megnézem

Az őssejtminta gyűjtése

Ahogy a nagykönyvben meg van írva: Megszületetik az egészséges és csodaszép baba, sikeresen megtörténik a köldökzsinórvér- és köldökzsinór-szövet minta gyűjtés és a minta már úton is van a Cryo-Save laboratóriuma felé.

Megnézem

Az őssejtminta feldolgozása

A Cryo-Save korszerű, belgiumi laboratóriumában a leggondosabb kezek között és a legnagyobb körültekintéssel folyik a laboratóriumi munka. A minták a fogadása, feldolgozása és szigorú minőségellenőrzése a legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelően történik.

Megnézem

Az őssejtek tárolása

Több mint 200 000 gyermek felbecsülhetetlen értékű őssejt mintájának a megőrzése rendkívüli biztonságot és a védelmet igényel. A maximális biztonságfokú laboratóriumban az őssejteket speciálisan a célra épült "betonbunkerben" őrzik, amely kitűnő védelmet nyújt természeti katasztrófák ellen.

Megnézem

Akik gondoskodtak az őssejtek megőrzéséről

Manapság egyre többen döntenek úgy, hogy a születéskor rendelkezésre álló köldökzsinórvér-őssejteket és a köldökzsinór-szövetet tároltatják. Hazai hírességek most elárulják nekünk, hogy miért gondoskodtak gyermekük őssejtjeinek megőrzéséről.

Megnézem

Őssejtkutatási konferencia

A világ egyik legjelentősebb orvosi szimpóziumára, az ITERA-ra látogattunk el, ahol azokkal a kutatókkal és neves szakemberekkel találkozhattunk, akik azért gyűltek össze, hogy az őssejt kutatás legfrissebb eredményeit megosszák egymással és velünk.

Megnézem

Őssejt terápia

A szakemberek állítása szerint nem kell sokat várni arra, hogy az oxigénhiányos újszülötteknél esetlegesen kialakuló agykárosodás kezelésére is alkalmazható legyen az őssejt.

Megnézem

Zsír-őssejtek

A zsírszövet rengeteg őssejtet tartalmaz. Ez a megállapítás a plasztikai sebészetben jól ismert, hiszen az őssejteket tartalmazó zsírszövet alkalmazása a bőrmegújító kezelésekben, az alakformálásban manapság már a mindennapi gyakorlat része.

Megnézem

Őssejt szaporítás

A köldökzsinórvérből kinyerhető őssejtek száma korlátozott, így szaporításuk lehetősége óriási áttörést jelent a gyógyításban. A beültetésre kerülő köldökzsinórvér-őssejtek számának növelése hatékonyabb és szélesebb körű terápiás alkalmazást eredményez.

Megnézem

Őssejtkutatás Debrecenben

A Debreceni Egyetem kutatói megmutatják hogyan vizsgálják és szaporítják az embrionális őssejteket.

Megnézem

Állatkísérletek felhasználása az őssejtkutatásban

Az embrionális őssejtek a petesejt megtermékenyítése után kialakuló, mindent tudó sejtek, mely a szervezetünkben található összes sejtünkké át tudnak alakulni. A nagy fejlődési potenciállal rendelkező őssejtekről ez alkalommal tudhatnak meg többet.

Megnézem

Bürger-kór

Az őssejtekkel a Bürger-kór ellen, mely leginkább a fiatalabb, dohányzó férfiaknál jelentkezik legkorábban.

Megnézem

Szülői Testületi találkozót szervezett az Őssejtbank

Az Őssejtbank egyedülálló módon, Szülői Testületet hozott létre, melynek első találkozóján jártunk. A hét országból érkező szülők, az Őssejtbank vezetőihez intézhettek kérdéseket az őssejtmegőrzés, tárolás kapcsán.

Megnézem

Az első Szülői Testületi Találkozó

Az őssejtmegőrzés lehetőségével élő szülők az első Szülői Testületi találkozón a legmegfelelőbb emberektől kérdeztek az őssejtekről és azok tárolásáról. A Cryo-Save vezérigazgatója azt mondja, azt tervezik, minden évben két alkalommal kerítenek majd sort szülők találkozójára.

Megnézem

A PRP kezelésről

Ez alkalommal egy újfajta műtéti eljárásról, az úgynevezett PRP kezelésről, vagyis a saját vérrel történő gyógyítás technikájáról tudhatunk meg többet. 1 embernek tetszik, 0 embernek nem

Megnézem

A magyarországi őssejtbeültetésekről

Az őssejtek segítségével, közel száz betegségnél tudnak nagy hatékonysággal őssejt terápiát alkalmazni.

Megnézem

Őssejt terápia

A Debreceni Egyetem Kardiológiai Központjában, 2005-ben, nyolc infarktusos betegnél őssejt terápiát alkalmaztak, mindegyik alkalommal sikerrel jártak.

Megnézem